Növények

Botanika

Főként növényekről lesznek fent infók részben tudományos részben pedig gondozási ismeretek (amennyiben az adott fajt lehet otthon tartani!).

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Carl von Linné a legismertebb botanikus.

2011.09.14. 19:47 Viperx

 

 

Úgy hiszem minden növényeket és állatokat kedvelő ember,aki valaha is kezébe vett egy olyan könyvet, szakkönyvet, ami a tudományos neveket is megemlítette, az már találkozott Linné nevével, vagy legalább is a név rövidítésével: L.Carl von Linné

 

A tudományos név feltüntesékor fel kell tüntetni a faj első leíróját és ez rendkívül sok esetben Linnével egyenlő. Ezért Linné neve az L. rövidítésben, betűben maradt fent.

 

Linné a rendszertani megnevezések alapjául az ógörög nyelvet választotta, és bevezette a kettős nomenklatúrát, felváltva ezáltal az addig használt, gyakran igen hosszú leíró elnevezést.

 

Linné fő műve a Species Plantarum (1753), ahol módszertan pontsosággal 5 900 növényfajt írt le. Több nemzetségnevet a kor híres személyiségeinek neve alapján alkotott meg. A Cliffortia nemzetségnév például G. Cliffort vezetéknevéből származik, akinél Linné mint magánorvos és kertészeti tanácsadó működött a hollandiai Haarlemben. Itt látott napvilágot Linné Hortus Cliffortianus című munkája.

 

További jelentős művei: Critica Botanica (1737), Plantae Hybridae(1751), Somnus Plantarum (1755), Fundamenta Fructificationis (1762)Systema Vegetabilium (1774). Az expedícióin végzett megfigyelések eredményeit a Flóra Lapponica (1737) és a Flora Suecica (1746) című munkákban összegezte. Svédországi megfigyelő útjairól is publikált több művet. Az Amoenitates Academicae (1749-1790) mű magába foglalja Linné tanítványainak munkáját, akik az uppsalai egyetemen tanultak (ez mintegy 186 disszertációs munka a természettudományokból és az orvos­tudományból).

 

ÉleteCarl von Linné

 

Apja Nils Ingemarssonként született, majd a latin Linnaeust vette fel családnévként, ami jobban illett egy lelkészhez (a név a hársfa nevéből ered). Családja 1709-ben költözött át Stenbrohultbe, ahol apja lelkész volt. A gimnáziumot Växjöben végezte. Bár teológusnak szánták, ő inkább a növénytanhoz vonzódott, ezért apja az orvoslás felé irányította (abban az időben Svédországban a botanikát még az orvostudományi fakultáson oktatták, mivel nem volt önálló tudomány). A természettant a hollandiai Boerhaavénál tanult Johann Rotman orvos oktatta, aki felismerte a gyermek adottságát és érdeklődését. Megismertette vele Tournefort növényrendszertanát, majd Arisztotelész állattanát. 1727-ben a lundi egyetemen határozta el magát, hogy orvos és botanikus akar lenni.

 

1728-ban került át a híres uppsalai egyetemre, ahol Olof Rudbeck tanítványa lett (később a helyettese, azután az utóda). Az orvoslás mellett foglalkozott növénytannal és néprajzzal is (különösen a lappokéval). 1730-ban nevezték ki demonstrátornak, ekkor végezte első botanikai kutatásait a növények szexualitásáról. Az ivari rendszer alapján tervezte meg az uppsalai kert katalógusát. 1732-ben az Uppsalai Tudományos Társaság megbízásából tanulmányutat tett a Lappföldön, hogy ott az ásványokat, a növényeket és az állatokat vizsgálja. Innen már jónevű természettudósként tért vissza. Tanulmányozta a bányászok tüdőbetegségeit és vizsgálta a szociális higiénia egyéb vonatkozásait is.

 

Carl von Linné1733-ban ismerkedett meg Moraeus doktor lányával, akit feleségül kért. A gazdag Moraeus erre azt kötötte ki, hogy Linnaeus az orvosi diplomáját Hollandiában szerezze meg. Az eljegyzés után 1735-ben át is utazott Hollandiába, táskájában a "Systema Naturae" rövid kéziratával. Ebben vázolja a természet osztályozásának elveit és kategóriáit. Hollandiában gyorsan szerzett barátokat és pártfogókat; Leidenben meglátogatta Hermann Boerhaavét (akinek tanításait ő közvetítette Svédországba). 1735 közepén avatták orvosdoktorrá Harderwijkben. Tagja lett az ottani orvosi társaságnak, megismerkedik többek között Gerhard van Swietennel is. Kinyomtatta a "Systema Naturae" című munkáját.

 

Ezt követően három éven át utazgatott Angliában és Franciaországban. 1738-ban Stockholmban telepedett le és orvosi gyakorlatot folytatott. Ezt követően a tengerészeti kórház főorvosa és udvari orvos lett. 1739-ben vette feleségül Sara Moreát. 1739-ben meghívták az éppen akkor alapított Svéd Tudományos Akadémia első elnökének. 1741-ben nevezték ki az uppsalai egyetemen az anatómia és a gyakorlati orvostudomány professzorának. Svédországban ő honosította meg a kórbonctant. Rendszeresen vizsgálta a növények gyógyhatásait, igyekezett feltárni a gyógyhatás mechanizmusát. Megpróbálta a rendszerezés elveit alkalmazni a betegségek osztályozásában is.

 

Carl von Linné1740-ben az uppsalai egyetemen az elméleti és a gyakorlati orvostan tanára, de 1742-ben már a botanikát, a gyógyszertant ("materia medica"), a dietetikát és a szemiotikát is előadta. Ugyanekkor megbízták az uppsalai egyetem botanikus kertje igazgatói tisztével. Ezzel kapcsolatos, hogy a kettős nevezéktant alkalmazni kezdte a növények elnevezésére, majd 1758-tól az állatokéra is. 1746-ban és 1749-ben kutatóutakon vett részt, miközben életföldrajzi megfigyeléseket is tett. 1747-ben lett a király háziorvosa. 1757-ben nemességet kapott a királytól (1762-től változott a neve Carl von Linnére, de ő gyakran csak Carl Linnéként írt alá).

 

Foglalkozott az orvosi gyakorlat írásba foglalásával is. Élete utolsó éveit az Uppsala közelében levő Hammarbyben töltötte. 1774-ben és 1776-ban gutaütés érte, az utóbbi maradandó bénulást hagyott vissza. Négy évi betegség után Hammarbyben érte a halál (az uppsalai dómban temették el.)

 

 

 

 

 Forrás:matyasciprian.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://botanika.blog.hu/api/trackback/id/tr923227805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása